Om allergifoder hund och katt

Allergifoder hund och katt

Majstor är en svensk tillverkare av allergifoder för hundar & katter. Vårt foder håller hög kvalitet då vi enbart använder oss av bra och naturliga råvaror och ser till att hundmaten är helt utan konstgjorda tillsatser. Detta för att bara det bästa är gott nog åt din fyrbente vän.

Vårt hundfoder och kattfoder är framtaget för att motverka problem som orsakas av foderintolerans hos hundar, detta genom att vi har uteslutit kända allergener i maten såsom vete, soja, ägg och mjölkprodukter. Hundfodret och kattfodret från Majstor innehåller alla essentiella vitaminer och mineraler som din hund och katt behöver. Allt köttinnehåll är livsmedels klassat, det innehåller alltså kött som även vi människor skulle kunna äta.

Vad gör vårt foder allergivänligt?

Majstors hundfoder och kattfoder innehåller inga artificiella konserveringsmedel, färgtillsatser eller smakämnen för att hundmaten och kattmaten ska vara så naturlig och bra som möjligt. Fodret innehåller heller inga födoämnen som i kliniska tester har visat sig kunna orsaka hudbesvär hos hundar. Till födoämnen som visat sig orsaka allergi hos hundar hör bland annat ägg, nötkött, fläskkött, vete och mjölkprodukter.

Hundfodret och kattfodret är även fritt från antibiotika, inga djur som har använts till köttinnehållet i fodret är uppfödda på antibiotika. Majstors foder innehåller endast livsmedelsklassat kött, alltså kött av humankvalitet.

Som en bonus – utöver att fodret är lågallergent – har det även andra fördelar för hunden:

  • Det är bra för pälsen tack vare kombinationen av ingredienser i fodret och tillsatt E-vitamin,
    Omega 6 och Omega 3.
  • Bra för hundens tänder, grönt te innehåller fluor, tranbärsjuice innehåller antioxidanter som hindrar bakterier att slå sig ner i tandkött och tänder.
  • Bra för urinvägarna, tranbär anses sänka pH-värdet i urinen och försvåra för bakterier att få fäste.
  • Bra för mag- och tarmkanalen, inulin från chikoriarot gynnar upptaget av mineraler och
  • ökar koncentrationen av kalcium och magnesium i tarmen.

 

Har min hund eller katt foderallergi?

Tyvärr finns det inga blodprov eller andra tester för att ta reda på om din hund eller katt har utvecklat foderallergi, det man istället får göra är att gå efter symtomen. Allergi hos hundar yttrar sig som en hudsjukdom, det vanligaste symptomet hos hundar som utvecklar allergi är klåda i t.ex. ansikte, öron och ljumskar, även återkommande öroninflammationer, tassproblem samt mag- och tarmproblem kan vara orsakade av allergi.

Även hos katter yttrar sig foderallergi som hudproblem, det vanligaste symptomet för katter med foderallergi är klåda och andra hudåkommor, vanligtvis lokaliserade på kattens huvud eller hals. Även problem som kräkningar, diarré och väderspänningar kan uppkomma separat eller tillsammans med klåda och andra hudåkommor hos katter med foderallergi.

Eliminationsdiet – testa ett annat foder

Om du misstänker att din hund eller katt har utvecklat foderallergi, efter att ha uteslutit andra orsaker till besvären som parasiter eller hudinfektioner, kan du i samråd med en veterinär testa en så kallad eliminationsdiet.

Vid en eliminationsdiet för hundar så får hunden äta en specialkost under ca två månader. Därefter får hunden äta sin vanliga kost igen, om hundens besvär blev bättre under tiden den åt specialkost, och därefter sämre igen vid sin vanliga kost, så kan man dra slutsatsen att hunden var allergisk mot något i sin vanliga kost.

Majstors hundfoder innehåller normalt bara en animalisk råvara, det gör att den passar bra som uteslutningsdiet eftersom man då kan utesluta andra animaliska råvaror som din hund äter normalt. Testa detta i samråd med din veterinär.

Även vid misstanke om foderallergi hos katter kan man testa en eliminationsdiet där katten under en period endast får äta protein- och kolhydratkällor den tidigare inte fått i sig genom sin normala kost.

Ett urval lågallergen hundmat