Kan hundar äta vegetariskt?

En fråga som många ställer sig idag är ‘’kan min hund äta vegetariskt?’’. Svaret är enkelt men det finns många olika åsikter kring ämnet. Vi reder ut det.

Hunden är i grunden en underart av varg, alltså en köttätare. Med åren har hunden domesticerats av människan och blivit en allätare, Dvs en evolution har skett.

Även om majoriteten av alla hundfoder innehåller kött, kan hunden faktiskt tillgodogöra sig protein och näring även från vegetabilier.
Däremot är det inte rekommenderat att endast utfodra på vegetabilisk kost precis som det inte är rekommenderat att utfodra på bara kött.

Vegetariskt

Den korrekta termen för någon som äter produkter från djur men inte kött  är  lakto-ovo-vegetarian. Vardagligt kallas  lakto -ovo -vegetariskt för vegetariskt.
Vegansk kost är helt fri från  ägg, mejeriprodukter, honung och gelatin – alltså alla produkter som kommer från djur- inte bara själva köttet.

Vi har en rad olika superpremiumfoder, Veggie är ett av dem och är även det första lakto-ovo-vegetariska fullfodret i vårat sortiment.
Istället för att använda oss av animaliska produkter där taurin finns naturligt har vi valt att använda ägg, keso och  tillsatt  taurin (Läs mer om taurin här).

Om protein kommer från kött eller ägg påverkar inte hundens upptagningsförmåga av proteiner eller näring negativt, tvärtom! Hunden kan snarare bryta ned äggprotein bättre än köttprotein.
Tillsammans med grönsaker, fibrer och vitaminer bildar Veggie ett näringsrikt och balanserat fullfoder.

Detta betyder att hunden kan livnära sig på denna kost, enligt alla näringslärans regler.
Perfekt för dig  som vill klimatkompensera maten ibland eller framförallt för hunden som är känslig i magen eller lider av någon form av födoämnesallergi.

Veggie funkar alltså som ett fullfoder, men du kan naturligtvis lägga till det som komplement till kött eller annan typ av utfodring.
Använder du Veggie som ett komplement så  säkerhetställer du att din hund får i sig alla  vitaminer och mineraler som den behöver.

Du kan läsa mer om Veggie här.

Anslut dig till vårt koncept “vegnesday” och börja ge din fyrbenta vän lite mer frukt och grönt varje onsdag, om inte Veggie så servera lite extra grönsaker till maten.
Nedan tipsar vi om 3 nyttiga grönsaker din hund mår bra av:

1. Morötter

Morötter innehåller både mycket betakaroten och är ett bra tuggmotstånd för tänderna.

2. Sötpotatis

Innehåller mycket fibrer, magnesium och vitamin A, B6 samt C. Skär i skivor och koka eller torka gärna i ugn innan du ger till hunden.

3. Pumpa

Pumpa är rik på fibrer, betakaroten och vitamin A. Skala pumpan och ta ur kärnorna innan du ger till hunden.

Lägg gärna upp en bild på Instagram där din pälskling äter Veggie eller frukt och grönt och tagga oss samt #vegnesday

Hitta Veggie här.