Aktivera hundens nos

Det finns få saker som ger en så pass mentalt stimulerad hund som just nosarbete. Det finns en mängd olika sätt att träna hundens nos på. Ofta kan det vara förknippat med att det ska vara arrangerade träningstillfällen, vilket kan göra att det känns som något du inte hinner med i vardagen alla gånger. Men så behöver det inte vara! Här får du några tips på aktiviteter som låter hundens nos arbeta, även på promenaden.

Gömma godis
Att gömma godis är en uppskattad klassiker. Övningen fungerar lika bra hemma i trädgården som på promenaden. Använd med fördel mjukt godis som fäster bra på stock och sten. Du kan binda fast din hund i ett träd medan du förbereder gömmorna. Placera godbitarna så hunden är tvungen att leta nära marken och även ställa sig på bakbenen. Till en början kan du behöva hjälpa till och peka lite för att hunden ska hitta godiset, men när den väl fått grepp om det brukar det gå bättre.

 

Spåra bollen
En rolig övning som är enkel att göra i vardagen är att använda en boll som legat i en påse med hundens favoritgodis. Vitsen med denna övning är att hunden ska hitta små doftpartiklar som blivit när du rullat eller studsat i väg bollen en bit ifrån dig. Gör en liten markering i marken med foten på ett mjukt underlag. Gnugga bollen i markeringen, sen rullar du bollen. En någorlunda plan, sluttande yta brukar göra det enklare. Detta kan vara lite klurigt till en början, men träna så får du snart in en bra teknik. Det är en fördel om bollen hamnar så att inte hunden ser den. Blir det alldeles för kort kan du ta ett stort kliv åt sidan av bollspåret och rulla den en bit till. Visa hunden din markering, ta dig lugnt framåt i spåret, peka lite mot marken och prata lite lugnt men peppande när hunden gör rätt. Det kan vara svårt för hunden att veta vad den ska göra, men om du repeterar övningen och själv skapar ett intresse för bollspåret, kommer hunden så småningom förstå. Belöna hunden när den kommer fram till bollen.

Enkla personspår
Att hunden ska följa ett spår av något brukar vara en uppskattad övning. Det behöver inte vara avancerat alls, utan du kan låta någon vän gå och gömma sig i skogen, kanske 50 meter till en början, och låta hunden spåra upp personen efter en stund. Där får din hund en smarrig belöning. Du kan också lägga korvspår, eller ett spår med olika leksaker utplacerade. Ja, det din hund uppskattar mest helt enkelt! Det är inte längden på spåret som är viktigt, utan att hunden känner sig motiverad att lösa uppgiften. Då är kortare spår bättre, med en riktigt bra belöning i slutet. Klura till det med olika underlag och längre liggtid.

Kom i gång med viltspår
Viltspår som aktivering är väldigt populärt. Här krävs det dock lite mer planering. Du behöver fråga jakträttsinnehavaren och/eller markägaren om lov för att lägga blodspår i deras skog. Du kommer också behöva lägga spåret och låta det ligga gärna minst två – fem timmar.

Det här behöver du:

·        En skog du får använda.

·        Viltdel, så som en klöv från rådjur eller älg.

·        Blod. Finns ofta nötblod att köpa i matbutiken. Finns i frysdisken.

·        Ett snöre att dra viltdelen med.

·        En petflaska till blodet. Gör ett litet hål i korken.

·        Snitslar.

Börja med att lägga förklarande spår

Du börjar med att sätta en snitsel på marken, där du vill ha din start. Snitseln ska sitta precis där du börjar, för att du ska veta att hunden får rätt vittring i nosen när du ska starta. Droppa några extra droppar blod vid starten. Lägg ner viltdelen som du satt fast i ett snöre där också. Innan du går kan du ta ut ett riktmärke ungefär 20 meter bort. Försök att koncentrera dig mer på omgivningen när du går, än på blodflaska och viltdel. Det gör inget om det kommer lite mer eller mindre blod ibland. Om du har flaskan i din högra hand kan du, varje gång du sätter ner ditt högra ben, vinkla flaskan så det kommer en droppe. Snöret med viltdelen kan du hålla i din andra hand. Gå de 20 metrarna och lägg sedan viltdelen i slutet. Du kan lägga tre likadana spår vid samma träningstillfälle. Då kommer hunden att förstå vad det innebär för den att följa den här vittringen.

När spåret fått ligga ett par timmar hämtar du din hund. Ha en sele och spårlina och extra god belöning. Visa din hund spårstarten, med lugn röst säger du ”spår” när din hund har nosen på din blodmarkering vid snitseln. Därefter kan du vara tyst. Belöna inte eller mana inte på din hund. Låt den utforska doften i sin takt. Här har vi många gånger för bråttom, det stör hunden mer än det hjälper den. Om hunden inte vågar gå vidare går du bara fram i spårkärnan, utan att titta på din hund eller säga något. När din hund väljer att ta sig an spåret kan du ge den lite mer utrymme framför dig. Väl framme vid spårslutet gäller det att belöna hunden ordentligt. Tänk fredagsmys deluxe! Extra god belöning, lite lek med klöven och belöning med klapp och röst. Nu fortsätter du direkt att gå de andra spåren du la samtidigt, ser du någon skillnad i hundens intresse eller fokus redan vid spår två?

Skribent Helena Lyckoskog