Kattsand, visste du att…

Visste du att den vanligaste kattsanden i svenska hem idag är tillverkad av ett ämne som bildar stora bestående högar på våra soptippar år efter år, nämligen bentonit?

(Ett problem som Göteborgs-Posten lyfte tidigare i år. Du kan läsa hela artikeln här)

Bentonit är lera som utsöndras från berg, oftast från Kina, Kanada eller Turkiet. Du kan känna igen den genom den grå färgen.

Leran väger mycket och fraktas långa sträckor för att din katt ska utföra sina behov i det, för att sedan tömmas i sopporna och föras till en förbränningsanläggning där ingenting händer.

Eftersom det är lera kan man inte återvinna materialet vilket resulterar i stora högar på våra återvinningscentraler och soptippar. Eftersom det inte heller kan förmultna eller lösas upp av vatten så blir det en liggande miljöbov.

Det är kiseldioxiden i bentonitsanden som gör att det klumpar så effektivt. Själva ämnena i sig är inte miljöfarliga men sättet vi konsumerar det på anstränger vår miljö.

Det här tycker vi är ohållbart.

Därför har vi utvecklat vår egna kattsand – Majs-strö. Helt fri från både bentonit och kiseldioxid men med samma smidiga funktion.

Samma effektiva och smidiga resultat – fast hållbart.

Det finns en del miljövänliga alternativ på marknaden idag men många av dem tillåter dig inte att få samma funktionalitet som en vanlig kattsand gör. Bentonit har helt enkelt varit det som fungerat bäst, tills nu.

Framtidens kattsand

Majstor Majs-strö är ett av de miljövänligaste alternativet på marknaden. Förutom att den är högst återvinningsbar så är den dessutom tillverkad på restmaterial – majskolv. Alltså kolven varpå majsen du har i din tacos har suttit.

Kolven genomgår en patenterad process för att komprimera naturligt absorberande majskolv till koncentrerat granulat.

Detta gör att det klumpar bättre och kapslar in dålig lukt bättre än många andra miljövänliga alternativ.

Förutom sin fina klumpningsförmåga är Majstor Majs-strö dessutom 99% dammfri och vägar mindre än hälften av en vanlig kattsand. Vilket gör att den passar utmärkt för dig som är astmatiker eller dig som tröttnat på att släpa hem den tunga kattsanden.

Ströet tillverkas i EU och därför blir det inte heller några långa, tunga eller på samma sätt miljöförstörande transportsträckor. Kattströet är självklart nedbrytbart och går att kompostera i närmsta kompost.

Ströet är både hållbart och funktionellt, detta är framtidens kattsand.

Funkar miljövänlig kattsand till min katt?

Hur din katt reagerar på en ny toalett kan vara svårt att svara på. Katter är individer så man får prova sig fram till det ens egen katt gillar. Enligt våra kunder fungerar Majs-strö bytet till 8/10 katter då den är väldigt lik i konsistensen. Ju yngre de är desto enklare är det att byta, därför är det smart att starta med miljövänlig kattsand tidigt.

Det är hög tid för kattägare att byta till en mer hållbar kattsand.

Just nu får du gratis frakt när du köper en 10-liters-säck, använd koden ”framtidenskattsand” Beställ hem en säck här.